Úrokové sazby hypoték se pohybují na historických minimech. Díky tomu lze při refinancování výrazně ušetřit. Letos čeká konec fixace opět velké množství lidí a dá se tak očekávat, že banky v boji o klienta přitvrdí. Když vám tedy vaše banka nenabídne dobrou sazbu, není problém sběhnout jinam. Začněte ale včas!

Princip refinancování

Kouzlo refinancování vychází z jednoduchého principu, kdy lze na konci fixace bez sankcí část hypotéky splatit. V té době vám banka rovněž nabídne úrokovou sazbu na další fixační období. Nepodléhejme iluzi, že by měla být hned první nabídka banky nějak extra výhodná. Přeci jen klientem už jste, a tak zde nebude příliš důvodů se Vám podbízet. Štěstí ale jak známo přeje připraveným. A jen připravení zvládnou vyjednat lepší sazbu, případně přejít se svou hypotékou k jiné bance včas a bez problémů. Jak na to?

Fixace běží od data podpisu smlouvy

Začněte tím, že vylovíte ze šuplíku smlouvu o hypotečním úvěru a podíváte se na datum, kdy jste ji podepsali. Fixace totiž běží od data podpisu smlouvy a ne od doby, kdy jste začali úvěr čerpat. Tato data se můžou lišit i o měsíce.

V praxi to chodí tak, že vám vaše banka přibližně měsíc před výročím fixace pošle dopis, kde vám oznámí sazbu na další období. Vy však uděláte protitah a na dopis čekat nebudete. Získáte náskok.Začít mapovat nabídky konkurence byste měli tak dva až tři měsíce před koncem fixace. Abyste nemuseli obíhat všechny banky, obraťte se na svého finančního poradce. Měl by to být ale skutečný odborník na danou oblast a nikoliv nažehlený prodejce „životek, penzijek a stavebek“. Ale to je jiná kapitola. Zkrátka odborník vám ušetří čas i peníze.

Neřiďte se jen podle úroků

Banky rády lákají nové klienty, takže nejspíš dostanete lepší nabídku, než u stávající instituce. Nezapomeňte ale na to, že sazba není vše. Významnou roli hrají i další podmínky úvěru a poplatky. Zejména poplatek za zpracování a poskytnutí úvěru se ústav od ústavu hodně liší. Nemusíte zaplatit nic, ale také třeba deset tisíc korun. Často se můžete setkat s akční nabídkou odpuštění poplatku. Zjistěte si také, jak u různých bank můžete předčasně splácet. Některé umožňují ve smlouvě sjednat mimořádné splátky bez sankce, jinde zaplatíte tisíce.

Jakmile rozjedete tuto mašinérii nabídek refinancování, oslovte svoji banku a nechte si vyčíslit jistinu, tedy částku, kterou je třeba bance splatit. Pokuste se také z banky dostat sazbu, kterou vám na další období fixace nabídne.

Vyplatí se vyjednávat

Až budete mít v ruce písemné nabídky jiných bank, nastane klíčová fáze celého procesu. Navštivte svojí banku a smlouvejte. Konkurenční nabídky jsou vaše esa v rukávu. Jakmile banka uvidí, že máte lepší nabídky od konkurence, bude svolná svou původní nabídku přehodnotit a výrazně ji sníží.

Pak teprve porovnejte konečnou nabídku své banky s těmi ostatními a rozhodněte se, jestli se vám přejít jinam vyplatí. I když bude nová sazba vaší banky o maličko vyšší, než u konkurence, je možné, že se vám s ohledem na poplatky a administrativu vyplatí zůstat. To bude záležet na konkrétní situaci.

Pokud se rozhodnete hypotéku refinancovat, musíte to své bance do určitého data oznámit. S novou bankou podepíšete smlouvu o hypotečním úvěru a je hotovo. Hypotéka u stávající banky je doplacena, tedy refinancována novou výhodnější hypotékou.

Ráda Vám se vším pomohu.

Lenka Svobodová
tel.: 739 255 872
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.